ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ

 

topothetisis plakidion image

Οι τοποθετησεις πλακιδιων είναι από τις πιο συνήθεις εργασίες που χρειάζονται σε κάθε κτήριο (είτε επαγγελματικό χώρο είτε οικία) και μπορούν να αφορούν διάφορους χώρους και επιφάνειες. Εδώ θα βρείτε όλες τις χρήσιμες λεπτομέρειες και πολύτιμα tips σχετικά με τις τοποθετησεις πλακιδιων, ώστε να έχετε σίγουρα αποτελέσματα χωρίς κινδύνους κακοτεχνίας.

Πολλοί ίσως θεωρούν ότι η τοποθετηση πλακιδιων είναι μια εύκολη εργασία που μπορεί να πραγματοποιήσει ο κάθε μάστορας, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και πρέπει να είστε προσεκτικοί στην επιλογή του πλακά, ώστε να αποφύγετε κακοτεχνίες και μελλοντικά προβλήματα, που θα έχουν ως αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερα κόστη. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο πλακάκια να φουσκώνουν και τελικά να ξεκολλάνε σε περιπτώσεις λανθασμένης τοποθέτησης, για αυτό φροντίστε να επιλέξετε πλακά και όχι απλά έναν μάστορα. Άλλωστε το κόστος εργασίας γενικότερα για τις τοποθετησεις πλακιδιων είναι αρκετά προσιτό, συγκριτικά και με άλλες οικοδομικές εργασίες.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να βρείτε αξιόπιστους και έμπειρους πλακάδες, σε πολύ καλές τιμές είναι το myConstructor. Καταχωρήστε το έργο σας εντελώς ΔΩΡΕΑΝ και χωρίς καμία δέσμευση, αφιερώνοντας λιγότερα από 5 λεπτά και σύντομα θα αρχίσετε να λαμβάνετε προσφορές από αρκετούς πλακαδες, όπου και αν βρίσκεστε σε όλη την Ελλάδα. Το σημαντικότερο μάλιστα είναι πως κάθε πλακάς έχει ήδη αξιολογηθεί από προηγούμενους πελάτες του και έτσι είστε βέβαιοι για την εμπειρία του. Απλά πατήστε στο κουμπί που ακολουθεί και ακολουθήστε 3 σύντομα βήματα.Οι τοποθετησεις πλακιδιων λοιπόν διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες, στις τοποθετησεις πλακιδιων στο δάπεδο και στον τοίχο. Όσον αφορά την πρώτη περίπτωση του δαπέδου, μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες στην ενότητα τοποθετηση πλακιδιων δαπεδου. Πρόκειται ουσιαστικά για την επίστρωση πλακιδίων της επιλογής σας πάνω από το υφιστάμενο υπόστρωμα σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους. Δύο συγκεκριμένοι χώροι εμφανίζουν ορισμένες ιδιαιτερότητες, στους οποίους θα αναφερθούμε εκτενέστερα.

Πρώτος χώρος είναι το μπάνιο για το οποίο μπορείτε να ενημερωθείτε πληρέστερα στην ενότητα τοποθετηση πλακιδιων μπανιου. Αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση γιατί είναι ένας χώρος διαφορετικός από το υπόλοιπο σπίτι, στον οποίο συχνά πέφτουν νερά αλλά και απορρυπαντικά, που επηρεάζουν το δάπεδο και με τα χρόνια αλλοιώνουν τα πλακάκια. Συνεπώς στις τοποθετησεις πλακιδιων στο μπάνιο χρειάζεται προσοχή τόσο κατά την επιλογή των πλακιδίων, όσο και κατά τη διαδικασία εφαρμογής τους.

Μια δεύτερη ιδιάζουσα περίπτωση αναφορικά με τον χώρο που θα μπουν τα πλακάκια είναι οι τοποθετησεις πλακιδιων κουζινας. Ο λόγος που χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση είναι κυρίως ζητήματα υγιεινής, καθώς η κουζίνα είναι ο χώρος που συνήθως συγκεντρώνεται η οικογένεια για να φάει και που γίνεται όλη η διαδικασία της προετοιμασίας του φαγητού. Χρειάζεται προσοχή και η συμβουλή κάποιου ειδικού, ώστε στις τοποθετησεις πλακιδιων στην κουζίνα να επιλεγεί ο κατάλληλος στόκος που δεν θα ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Τέλος καλό είναι σχετικά με τα πλακάκια να διαλέξετε κάποια που να καθαρίζονται εύκολα, σίγουρα με τον καιρό θα ευχαριστηθείτε πολύ μια τέτοια επιλογή και η νοικοκυρά του σπιτιού θα σας ευγνωμονεί!

Γενικά πάντως οι τοποθετησεις πλακιδιων στα δάπεδα προσφέρουν ορισμένα πλεονεκτήματα έναντι των άλλων υλικών, τα οποία συνοψίζονται στα παρακάτω:

Υψηλή αντοχή
Ανθεκτικότητα σε τριβή
Υψηλή κυκλοφορία
Ανθεκτικότητα στη φωτιά
Αντιολισθηρότητα
Μικρή απορροφητικότητα
Αντοχή σε ακραίες θερμοκρασιακές μεταβολές
Εύκολη συντήρηση και καθαρισμός
Αντοχή σε χημικές προσβολές
Μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, διαστάσεων, σχεδίων κλπ

Αυτά σε γενικές γραμμές όσον αφορά τις τοποθετησεις πλακιδιων σε δάπεδα, αλλά ας δούμε τώρα και μερικές βασικές πληροφορίες σχετικά με την τοποθετηση πλακιδιων σε τοίχους. Αρχικά να τονίσουμε πως οι λόγοι που οδηγούν κάποιον να αποφασίσει να βάλει πλακάκια στον τοίχο του είναι πολλοί και μπορεί να αφορά την κάλυψη ενός υφιστάμενου άγριου σοβά που δεν θέλετε πια, την προστασία ή την πρόληψη από μούχλες και υγρασίες ή ακόμα και μια εικαστική παρέμβαση που θέλετε να κάνετε, για να αποκτήσει ο χώρος σας μια άλλη όψη.

Σαν διαδικασία οι τοποθετησεις πλακιδιων στον τοίχο δεν διαφέρουν και ιδιαίτερα από την τοποθέτηση σε δάπεδα. Σε γενικές γραμμές τα στάδια είναι απλά και επιγραμματικά είναι τα εξής:

1) Προετοιμασία των τοίχων. Φροντίζουμε οι τοίχοι να είναι επίπεδοι και εντελώς καθαροί από σκόνες, σαθρά σημεία, υπολείμματα κ.α., πριν ξεκινήσουν οι τοποθετησεις πλακιδιων. Κατά περίπτωση μπορεί να χρειαστεί και αστάρωμα.

Εδώ για να είμαστε πιο ακριβείς, θα σας πούμε τι συστήνεται να κάνετε, ανάλογα με το υλικό που έχει το υφιστάμενο υπόστρωμα του τοίχου:

- Σκυρόδεμα, Τσιμεντοκονία, Κοινός σοβάς: Καθαρίστε επιμελώς τον τοίχο και απομακρύνετε όλα τα σαθρά κομμάτια (εφόσον υπάρχουν)

- Γυψοσανίδα, Ξύλο: Ελέγξτε και επιβεβαιώστε τη σταθερότητα και αν υπάρχει πρόβλημα πρώτα σταθεροποιήστε

ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΓΙΑ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ

 

 

- Μεταλλική επιφάνεια: Καθαρίστε επιμελώς τον τοίχο και ελέγξτε και επιβεβαιώστε τη σταθερότητα του

- Παλιά πλακάκια: Αν δεν τα αφαιρέσετε, καθαρίστε τα επιμελώς και σταθεροποιήστε όσα έχουν πρόβλημα (αν έχουν)

- Βαμμένος τοίχος: Ελέγξτε το χρώμα αν είναι σταθερό και όπου δεν είναι ξύστε για να απομακρυνθεί η μπογιά

2) Πριν καν ξεκινήσουν οι τοποθετησεις πλακιδιων φροντίζουμε να έχουμε ορίσει έναν οδηγό (σπάγκο, πήχη ή κάτι άλλο) ο οποίος θα μας οδηγεί στην πορεία. Ελέγχουμε εξαρχής που θα μπουν ολόκληρα πλακάκια και που θα χρειαστούν κοψίματα, λαμβάνοντας υπόψη τους αρμούς και το σοβατεπί.

3) Η προεργασία έχει ολοκληρωθεί και πλέον στρώνεται η κόλλα πλακιδίων με οδοντωτή σπάτουλα. Βάζουμε αρκετή αφού στη συνέχεια θα αφαιρέσουμε την περισσευούμενη, αλλά προσέχουμε να μην απλώσουμε σε μεγάλη επιφάνεια, γιατί σε μισή ώρα θα έχει στεγνώσει και δεν θα κολλάνε πλέον πάνω της τα πλακάκια. Κάθε πλακίδιο που τοποθετούμε στον τοίχο, το χτυπάμε με προσοχή ώστε να “καθίσει” καλά πάνω στην κόλλα, ελέγχοντας την επιπεδότητα και την καθετότητα με τη βοήθεια σταυρών, ώστε να εξασφαλίσουμε ομοιόμορφους αρμούς.

4) Συνεχίζονται οι τοποθετησεις πλακιδιων, έως ότου φτάσουμε στην τελευταία σειρά. Τότε αφαιρούμε προσεκτικά ότι είχαμε βάλει για οδηγό, ενώ πριν στεγνώσει εντελώς η κόλλα αφαιρούμε και τους σταυρούς.

5) Μετά το πέρας 24 ωρών τα πλακάκια θα έχουν πλέον κολλήσει και συνεπώς οι τοποθετησεις πλακιδιων έχουν ολοκληρωθεί. Μένει να απλώσουμε τον κατάλληλο στόκο στους αρμούς με ειδικό σφουγγαράκι και με προσοχή ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά μεταξύ των πλακιδίων.

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η συνοπτική παρουσίαση για τη διαδικασία εφαρμογής που ακολουθείται τις περισσότερες φορές στις τοποθετησεις πλακιδιων σε κατακόρυφο τοίχο. Κάθε πλακάς ενδέχεται να κάνει μικροαλλαγές οι οποίες δεν πρέπει να σας φοβίζουν, καθώς το σημαντικό είναι το αποτέλεσμα και όχι οι λεπτομέρειες της διαδικασίας.

 

ΕΙΔΗ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ

Όσον αφορά τα ίδια τα πλακάκια, διαχωρίζονται κατά βάση σε 5 κατηγορίες, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους και τη χρήση για την οποία προορίζονται:

- Πλακίδια ελαφριάς καταπόνησης, ειδικά για τοίχους εσωτερικών χώρων
- Πλακίδια ελαφριάς καταπόνησης, για εσωτερικούς τοίχους και δάπεδα μπάνιων
- Πλακίδια μέτριας καταπόνησης, για δάπεδα εσωτερικών χώρων
- Πλακίδια βαριάς καταπόνησης, για εσωτερικούς & εξωτερικούς χώρους αυξημένης καταπόνησης
- Πλακίδια πολύ βαριάς καταπόνησης για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους υψηλής κυκλοφορίας, με αυξημένη αντοχή στην απότριψη

Όσον αφορά τα γενικότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να διακρίνουν τα πλακάκια για την εκάστοτε χρήση, το πρώτο και κύριο είναι το δικό σας γούστο, ώστε να καταλήξετε σε πλακάκια που πραγματικά σας αρέσουν. Από εκεί και πέρα για τις τοποθετησεις πλακιδιων σε τοίχους, το πιο σημαντικό είναι οι ακριβείς και συγκεκριμένες διαστάσεις τους, καθώς ακόμα και μικρές απώλειες ενδέχεται να δημιουργήσουν δυσκολίες στους πλακαδες, μιας και στους τοίχους αφήνονται πολύ μικροί αρμοί. Αυτό το πρόβλημα βέβαια πιθανόν να το αποφύγετε, σε περίπτωση που επιλέξετε πλακάκια από κάποια αξιόπιστη επώνυμη εταιρεία.

Από την άλλη σχετικά με τις τοποθετησεις πλακιδιων σε δάπεδα, τα πλακάκια πρέπει να διακρίνονται για την υψηλή τους αντοχή στην τριβή και τη χάραξη, καθώς επίσης και για τη χαμηλή απορροφητικότητα στο νερό. Πιο συγκεκριμένα μια απορροφητικότητα που προσεγγίζει το 0% είναι ιδανική, για να μην έχετε κίνδυνο για μελλοντικά προβλήματα.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ

Έχοντας πλέον παρουσιάσει τις πιο χρήσιμες οδηγίες και λεπτομέρειες σχετικά με τις τοποθετησεις πλακιδιων τόσο σε τοίχους όσο και σε δάπεδα, θα σας παρουσιάσουμε μερικά πολύτιμα tips, που οι περισσότεροι πλακάδες πιθανόν να γνωρίζουν. Σε κάθε περίπτωση όμως καλό είναι και εσείς να τα έχετε υπόψη, ώστε να εξασφαλίσετε το άριστο τελικό αποτέλεσμα.

Ας δούμε λοιπόν ένα προς ένα τα πιο χρήσιμα tips για τις τοποθετησεις πλακιδιων:

Τεχνικές συμβουλές στις τοποθετησεις πλακιδιων

- Τόσο στα δάπεδα όσο και στους τοίχους απαιτείται να υπάρχουν αρμοί διαστολής. Το πλάτος του αρμού εξαρτάται κατά βάση από τις διαστάσεις του πλακιδίου. Συγκεκριμένα:
Για πλακάκια 10x10 πάχος αρμού 0 -2mm εσωτερικά και 1-2mm εξωτερικά
Για πλακάκια 20x20 πάχος αρμού 2 -3mm εσωτερικά και 2-4mm εξωτερικά
Για πλακάκια 30x30 πάχος αρμού 3mm εσωτερικά και 3-5mm εξωτερικά
Για πλακάκια 40x40 πάχος αρμού 4 -5mm εσωτερικά και 5-7mm εξωτερικά

- Μην τοποθετείτε πλακάκια πάνω σε τούβλα. Δημιουργούν ανώμαλο υπόστρωμα και πολύ πιθανόν δεν θα κολλήσουν σωστά πάνω σε τούβλα

- Η κόλλα πλακιδίων μπορεί να διατηρηθεί έως και 4 ώρες στο δοχείο που την αναμείξατε, όμως από τη στιγμή που θα τοποθετηθεί στο υπόστρωμα, μετά από 20-25 λεπτά θα αρχίσει να δημιουργεί μια κρούστα, που την κάνει ακατάλληλη για τοποθετησεις πλακιδιων

- Κατά τις τοποθετησεις πλακιδιων φροντίστε τα πλακίδια να μη γλιστράτε πάνω στην κόλλα. Πρέπει να μπουν απευθείας στη θέση που θα τοποθετηθούν και απλά τα χτυπάτε από πάνω ελαφρά, ώστε να “καθίσουν” πλήρως πάνω στην κόλλα

- Στις τοποθετησεις πλακιδιων σε μπάνια καλό είναι να χρησιμοποιήσετε τα κατάλληλα προφίλ, που θα εξασφαλίσουν τη στεγανότητα ανάμεσα στον τοίχο και τη μπανιέρα

- Για να κόψετε ένα πλακάκι σε μη ευθεία γραμμή, προτιμήστε ένα ειδικό πριόνι πλακιδίων (δισκοπρίονο, φαλτσοπρίονο), καθώς η στρογγυλή του λάμα θα σας επιτρέψει να δώσετε σχεδόν ότι σχήμα θέλετε

- Σε τοποθετησεις πλακιδιων μεγάλου βάρους ή και γρανίτες/πέτρες, καλό είναι να χρησιμοποιηθεί σπάτουλα με μικρό δόντι και να γεμίσουμε καλά με κόλλα, ώστε να μην υπάρξουν καθόλου κενά

- Το πάχος ενός πλακιδίου παίζει ρόλο, καθώς σε πλακίδια όμοιας ποιότητας και ιδιοτήτων, τα παχύτερα είναι πιο ανθεκτικά

- Προνοείστε για μελλοντικές ανάγκες. Αγοράστε 5% περισσότερα πλακίδια από όσα θα χρειαστείτε, ώστε σε περίπτωση φθοράς να έχετε το ίδιο ακριβώς πλακάκι και να τα αντικαταστήσετε

Εικαστικές συμβουλές στις τοποθετησεις πλακιδιων

- Χρησιμοποιείστε ανάμεσα στα πλακάκια στόκους αρμών διαφόρων χρωμάτων, ώστε να δώσετε μια διαφορετική οπτική στο χώρο σας

- Προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε πλακίδια διαφορετικών συσκευασιών, ώστε να πετύχετε μια αρμονία στους χρωματισμούς

- Σε μικρούς χώρους (πχ μπάνιο) προτιμήστε πλακίδια μικρών διαστάσεων και ειδικά σε δωμάτια μη ορθογώνια θα δείχνει πιο ωραία η διάταξη ρόμβου

- Επειδή ενδέχεται η απορροφητικότητα των ακμών των πλακιδίων να επηρεάσει την απόχρωση του αρμόστοκου, συστήνεται η διαβροχή του με ένα σφουγγάρι, με προσοχή όμως να μην μένουν νερά για ώρα στον αρμό

- Για καλύτερο φινίρισμα κατά τις τοποθετησεις πλακιδιων, μπορείτε απλά να λιμάρετε τις γωνίες

- Ο καθαρισμός των πλακιδίων γίνεται κυρίως με νερό και αλκαλικό καθαριστικό χωρίς λίπη ή συνθετικές ουσίες. Ξεπλύνετε με καθαρό νερό

- Στις τοποθετησεις πλακιδιων σε δάπεδα, συνήθως δείχνει ομορφότερη μια πιο σκούρα απόχρωση από το χρώμα που υπάρχει ήδη στον τοίχο και το ταβάνι

- Σε πολύ μικρά μπάνια συστήνεται να μην τοποθετούνται σκουρόχρωμα πλακίδια

- Σε τοποθετήσεις πλακιδιων σε μπάνια, έχετε υπόψη πως τα άσπρα πλακάκια συνδυάζονται με αξεσουάρ διαφόρων χρωμάτων, ενώ τα μπλε θα κάνουν ένα μικρό μπάνιο να δείχνει λίγο μεγαλύτερο. Πλακάκια πράσινα, πορτοκαλί, κόκκινα, κίτρινα και σε άλλα ανοιχτά χρώματα θα δείχνουν πιο ωραία σε μπάνια με αξεσουάρ σε ουδέτερα χρώματα. Σε περίπτωση που είστε αρκετά τολμηροί, δοκιμάστε σκούρα γκρι ή μαύρα πλακάκια, μόνο όμως αν το μπάνιο σας είναι επαρκώς μεγάλο.

- Σε τοποθετησεις πλακιδιων σε τοίχους, έχετε υπόψη πως τα σκούρα χρώματα τραβάνε μεν το μάτι αλλά δείχνουν τους χώρους μικρότερους

- Αν επιλέξετε πλακάκια ίδιων διαστάσεων για δάπεδο και τοίχο, τα όρια και ο διαχωρισμός τους θα δείχνει πολύ πιο σαφής

Αυτές είναι μερικές από τις πιο χρήσιμες και σημαντικές συμβουλές για τις τοποθετησεις πλακδιων, τόσο σχετικά με το κομμάτι της εργασίας όσο και με το εικαστικό μέρος. Σε κάθε περίπτωση όμως για να έχετε σωστά και αποδοτικά αποτελέσματα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αναθέσετε σε κάποιους έμπειρους και εξειδικευμένους πλακαδες την τοποθετηση των πλακιδιων σας.

Σε αυτό ακριβώς σας λύνει τα χέρια το myConstructor, καθώς θα σας βοηθάει όχι μόνο να βρείτε κάποιον πλακά, αλλά και να λάβετε αρκετές προσφορές από αξιόπιστους και οικονομικούς πλακάδες που έχουν ήδη αξιολογηθεί από προηγούμενους πελάτες τους σε τοποθετησεις πλακιδιων. Έτσι εύκολα, γρήγορα και χωρίς κόστος θα βρείτε τον πλέον κατάλληλο πλακά, ώστε να αναλάβει το έργο σας και να το ολοκληρώσει με επιτυχία! Απλά αφιερώστε λιγότερα από 5 λεπτά για τη ΔΩΡΕΑΝ καταχώρηση του έργου σας.


Εδώ ολοκληρώνεται η ενότητα για τις τοποθετησεις πλακδιων, ωστόσο σας προτείνουμε να επισκεφθείτε και άλλα τμήματα της ιστοσελίδας μας, όπου θα βρείτε εξίσου χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη τοποθετηση πλακιδιων. Πιο συγκεκριμένα μπορείτε να ενημερωθείτε για τη τοποθετηση πλακιδιων δαπεδου καθώς επίσης και για τη τοποθετηση πλακιδιων μπανιου.

Για πληροφορίες ή λεπτομέρειες καλέστε μας στο 210 300 9323